15 deka BARNA rizst 3x-os mennyiségű vízben kb. 40 percig főzök, kihűtöm, beleteszem egy dobozba, kábé egyformára lapogatom. másnap (vagy ha a rizst reggel készítem, akkor aznap) kiskanállal (tejáskanál) eszegetem, mert úgy többnek tűnik....
a dobozban jól el lehet "osztani" a mennyiséget olyan arányban, ahogyan azt enni szeretnénk.
és hogy miért éppen a barna?
mert (a gugli szerint!):
A barna rizs azért barna, mert hántolatlan: azaz feldolgozása során nem távolítják el értékes külső hártyáját. Ez a hártya takarja a mag belső tápláló szövetét és a csírát. Rendkívül magas a korpa- és csíratartalma: ennek köszönheti gazdagságát rostokban és vitaminokban. A hántolt, azaz fehér rizs sokat veszít értékéből.
Hogy mi mindent tud ez az egyszerű, de annál hasznosabb élelmiszer, az mutatja, hogy gyakran az anyatej tápláló tulajdonságaival hasonlítják össze jótékony hatását:
* alacsony a tápértéke, de rostjai mégis a jóllakottság érzését keltik
* segíti a méreganyagok kiürülését és a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartását magas kálium tartalmával
* a benne lévő sok B-vitamin és folsav erősíti az idegeket, elűzi a depressziót
* kedvezően hat a magas vérnyomásra
* gyakori fogyasztása segít megelőzni a vastagbelek rosszindulatú megbetegedését
* az ösztrogén szintet is szabályozza, így hatékony a mellrák és a csontritkulás elleni védekezésben
* bőrbetegségek esetén igazi gyógyszer, de még a hajhullást is gátolja, akárcsak a vesekőképződést
* csökkenti a vér káros koleszterinszintjét, rugalmasabbá teszi az ereket
a főzése tovább tart, mint a fehé rizsé, viszont több víz is kell hozzá.
update:
este ennem kellett 1 darab zabkekszet, mert úgy éreztem, meghalok az éhségtől. aztán az egy darabból 3 darab lett! :(
folyadék: 2,8 liter
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése